BOĞAZİÇİ MALİKANELERİ TOPLU YAPI YÖN.PLANI

İSTANBUL- SARIYER BOĞAZİÇİ MALİKANELERİ TOPLU YAPI YÖNETİM PLANI

BİRİNCİ BÖLÜM: GİRİŞ

İstanbul ili, Sarıyer ilçesi, Zekeriyaköy, Kasapçayırı mevkiinde kain, kadastronun 6 pafta 1409,1410,1411,1412,1413 parselleri üzerinde vaziyet planında belirtilmiş yetkili belediyelerince onaylı yerleşim planı ve uygulama projelerine göre yapılmış altyapı tesisleri ortak kullanım yerleri,sosyal tesis ve hizmetler ve bunların yönetimi bakımından birbiri ile bağlantılı birden çok bağımsız bölümü kapsayan 1409 parsel(yakut 1.blok)1410 Parsel(Turkuaz 1,2,3,4,5,6,7 bloklar)1411 parsel(Firuze 1,2,3,4,5 bloklar)141 Parsel(Yeşim 1,2,3,4,5,6 Bloklar)1413 Parsel(Safir 1,2,3,4,5,6,7, bloklar). Boğaziçi Malikhaneler Kat Mülkiyet Kanununun ve ilgili öteki yasaların emredici kurulları saklı kalmak koşuluyla ,bu yönetim Planınna göre yönetilir. Blok yapılardan birinde bağımsız bölüm maliki olan, Boğaziçi Malikaneleri’nin bütün ortak alanlarında hak sahibi ve bu toplu yapı yönetim planı dolayısıyla yükümlü, sorumlu sayılır.

Bu yönetim planında geçen kavramların tanımları şöyledir:

BOĞAZİÇİ MALİKANELERİ:

İstanbul ili, Sarıyer ilçesi, Zekeriyaköy, Kasapçayırı mevkiinde kain, kadastronun 6 pafta 1409parsel,1410 prsel,1411 parsel,1412 parsel,1413 parsel,1414 parsel, ve 1415 parsel üzerinde yer alan yapıların tümüdür.Boğaziçi Malikaneleri iş bu Toplu Yapı Yönetim Planına göre ve Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından Yönetilir.

ANA TAŞINMAZ:

Bağımsız her bir parsel üzerinde yer alan blok Apartmanların birlik teşkil ettiği yapılar kümesidir.

BAĞIMSIZ BÖLÜM:

Ana Gayrimenkullerden herhangi birinin üzerindeki Blok yapıların projesine göre başlı başına kullanılmaya elverişli bulunan ve Kat Mülkiyeti Kanununun Hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümlerine Bağımsız Bölüm denir.

BLOK YAPI:

Her müstakil parsel üzerinde yer alan apartman veya apartmanlardan herbiri Blok Yapı olarak adlandırılır.

ANA GAYRİMENKUL

634 Sayılı Yasanın 2/a maddesinde anılan Ana Yapılar,Alt yapılar,vb. kapsayan ve Kat  Mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütünüdür.

TOPLU YAPI:

Eski Yerleşim planında gösterilen sınırları belli tüm parseller üzerinde kurulu blok yapı ve bunların her türlü alt yapıları,açık alanları ile arsa payına ve dolayısıyla Kat mülkiyetine konu olmayan kamuya açık tesisleri kapsayan bir yerleşim yeridir.

BLOK KAT MALİKLER KURULU:

Her bir Blok Kat Maliklerinin tamamından oluşan kuruldur.

TOPLU YAPI KAT MALİKLERİ KURULU:

Tüm ana yapıda(1409,1410,1411,1412,1413, parsel üzerinde kurulu) ve tapu sicilinde bağımsız bölüm maliki olarak kayıtlı  Maliklerin tamamından oluşturduğu kuruldur.

TOPLU YAPI TEMSİLCİLER KURULU:

Blok Kat Malikler kurulundan seçimle veya atama ile tayin edilen blok yöneticilerinin tamamından oluşan kuruldur. Toplu Yapı Kat Malikleri Kurulu, Toplu Yapı Temsilciler Kurulundan sadece Toplu Yapı Yönetim Kurulunu seçmekle görevlendirilmiştir.

TOPLU YAPI YÖNETİM KURULU:

Yukarıda bahsedilen toplu Yapı temsilciler kurulu arasından yönetim faaliyetlerinin hızlı biçimde görülmesi amacı ile 1409,1410,1411,1412,1413, parsellerin her birinden seçilen bir’er  temsilciden oluşan beş(5) kişilik kuruldur.Yönetim Kurulu. Seçimi izleyen ilk toplantıda bir Başkan,bir Başkan Vekili, ve Üyeleri seçerek görev bölümü yapar.Yönetim Kurulu,salt çoğunluk ile toplanır ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar verirYönetim Kurulu Kararları her sayfası Noterce onaylanmış olup “Toplu Yapı Yönetim Kurulu Karar Defteri”ne yazılır.Toplantıya katılanlar tarafından imzalanır.Aykırı oyu olanlarda bunu belirterek imzalamak zorundadır.Bu defter,Toplu yapı yönetim Kurulu Başkanının kişisel sorumluluk alanında saklanır. Değişen başkanlar arasında tutanakla devir/teslim edilir,durum kurulun bilgisine sunulur.Tutanak dosyasında saklanır.

TOPLU YAPI DENETİM KURULU:

1409,1410,1411,1412,1413, parsellerinin her birinden seçilen bes(5) kat Malikinden oluşan ve yönetim faaliyetlerinin denetlenmesini yapan kuruldur.

MADDE 1 – YÖNETİM PLANIN KONUSU:

Bu gayrimenkulun malikleri inşaatın devam ettiği sürece ve inşaat ikmal edildikten sonra dahi tatbik ve devam edilmek üzere, işbu (Yönetim Planı ve Ekleri)’ni tanzim ile Tapu Siciline tesciline karar vermişlerdir.

Her bir blok yapının da içinde yer aldığı, bunların teşkil ettiği ayrı blok yapılardan ibaret Bloklarının Boğaziçi Malikhaneleri’nin idaresi bağımsız bölüm maliki sahiplerinin hak ve borçları Kat mülkiyeti kanunun ve ilgili öteki yasaların emredici kuralları saklı kalmak koşulu ile işbu Yönetim Planı hükümlerine, Yönetim Planında hüküm bulunmayan hallerde, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanundaki esaslara tabidir. Bu Yönetim Planı, bağımsız bölüm maliklerini, intifa ve sükna hakkı sairlerini ve bunlardan, satış, hibe, trampa vesair yollardan pay ve hak iktisap edecek olan bütün yeni malik ve hak sahiplerini bu bağımsız bölümlerde kira akti ile ikamet edenleri bağlayacağı gibi, bağımsız bölümlerini kiraya veren malik yahut intifa hakkı sahipleri kira sözleşmelerine, bu Yönetim Planı’na aykırı hüküm dahi koyamazlar. Blok yapıların ve bağımsız bölümlerin tahsis şeklini, niteliğini, cinsini değiştiremezler. Bu kişiler yönetim planının bütün hükümlerine aynen uymak zorundadır. Yönetim planı İstanbul Sarıyer Boğaziçi Malikaneleri Toplu Yapı Kat  Maliklerinin tam sayısının 5/4 nün oyu ile değiştirilebilir.

İKİNCİ BÖLÜM – ORTAK YERLER, ŞEYLER VE EKLENTİLER

MADDE 2 – ORTAK YERLER:

Her blok yapının, binanın oturduğu saha dışında veya eklenti olarak münhasıran bir bağımsız bölümün kullanımına tahsis edilen bölümlerin dışında kalan, bahçe, temel ve ana duvarları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları, genel girişler, merdivenler, eklenti, olarak tasrih ve tescil edilmeyen bilumum sahanlık ve koridorlar, çatı örtüleri ve konstrüksiyonu, bacalar, bağlantı yolları, otopark, tenis kortu, basketbol, voleybol sahası, koşu parkuru, kaskat su havuzları, işbu blok yapıya münhasır, müşterek mülkiyete dahil; ortak yerlerdir.

Yukarıda sayılanların dışında kalan fakat Boğaziçi Malikhaneleri’nin ortak yeri mahiyetinde olan yerlerle, Ana taşınmazın ortak yeri mahiyetinde olan yerlerde ortak yerlerdendir.

MADDE 3 – ORTAK ŞEYLER.

Blok yapının ana kanalları, genel elektrik kofraları, genel giriş kapıları, umumi girişlerdeki mermerler, merdiven basamakları, korkuluk demir ve küpeşteleri, merdiven ve kapı otomatikleri ve bunlara ait tesisatlar ve bilumum tesisatları. kapılar, kirli ana su kolonları, rögarlar ve künkleri, künk kanalları, elektrik, su tesisatları, telefon, radyo ve televizyon için kurulan ortak şebeke ve antenleri, ışıklandırma sistemi, umumi antrelerdeki muhabere, yangın, alarm tesisat ve zilleri, çatılarda mevcut her türlü gizli ve asma dereler, dikey yağmur boruları ve bilumum tesisatları, antenler, bahçe ihata duvarları, bahçe kapıları, site içi gaz hattı site güvenlik çiti . su depoları, pompaj tesisleri, atık su arıtma tesisi, trafo istasyonları, uydu anteni sistemleri kaskat su havuzları ve sistemleri müşterek mülkiyete dahil, ortak şeylerdir.

Boğaziçi Malikhaneleri yapıları,dogalgaz ile  ısıtılır.  Boiler ile 24 saat 365 gün daimi sıcak su sağlanır. Siteye  iki  noktadan kontrollü girilir.

MADDE 4 – KULLANIMA TAHSİS EDİLEN YERLER:

Blokların zemin katlarına ve/veya tabi zemin veya tenzim edilmiş tabu zeminle hemzemin katlarında bulunan bağımsız bölümler önlerindeki bahçe alanının bağımsız bölüm boyunca 2 m. genişliğindeki bölümünü, üstünü kapatmamak, zeminde döşeme kaplaması hariç olmak üzere başka hiç bir imalat, tadilat ve inşaat yapmamak kaydı ile, çiçeklik, veranda veya dinlence yeri olarak kullanabilirler. Bu mekanlar üzerine, bir mekanizma ile, açılıp kapanabilen branda örtülü bir gölgelik yapılabilir. Bu gölgeliğin rengi ve yapılması Toplu Yapı site yönetiminin yazılı izni ve karar defterine işlenmesi ile mümkündür.

Blok yapıların 4. normal katları çatı ile dubleks düzenlenmiştir. Çatı alanının tamamının tasarrufu gayrimenkulun tüm maliklerinin ittifakla kabulü ve taahhüdü ile 4. normal katlardaki 17, 18, 19, 20 nolu

bağımsız bölümlere tahsis edilmiştir. 4. normal katlardaki dairelerin herbiri, 4. kattaki dairelerinin sınırları üstündeki çatı arasını tasarruf edecekler, bu alanda inşaa edilmiş olan yüzme havuzlarını vesair mekanları sadece 17, 18, 19, 20 bağımsız bölümler kullanacaktır. Bu alanlar ortak mahal addedilemez.

Blok yapıda bağımsız bölümü bulunan sair malikler çatı arasının tasarrufu, kati ve gayrikabüli rücu olarak 4. kat 17,18,19,20 nolu bağımsız bölümlere terketmiş, buradaki haklarından kat’i olarak feragat etmişlerdir. Bu nedenle 4. kat’ta bulunan bağımsız bölüm kat malikleri kendi alanlarını ilgilendiren çatılarda meydana gelecek zarar ziyanları yapılacak tadilatları karşılayacaktır.

Bu hüküm değiştirilemez. Değiştirilmesi teklif edilmesi halinde 17, 18, 19, 20 nolu bağımsız bölümlerin uğrayacağı zarar ve ayrıca dairenin hali hazırının rayiç bedelinin 2 katı kadar munzam tazminat ve aynca değer düşümü bedeli hesap edilerek, değişikliği teklif edence veya edenlerce, veya karara değiştirilmesi yönünde iştirak edenlerce veya sair tüm kat maliklerince ödenmek suretiyle değiştirilebilir.

Bu tazminat ve munzam ödentilere fahişlik, fazlalık, gabin iddialarında bulunamaz.

Bu madde hükmünün değiştirilmesi halinde 17, 18, 19, 20 nolu bağımsız bölümler aynca hüküm almaya lüzum kalmadan yukarıda yazılı munzam tazminatı almaya hak kazanırlar 17, 18, 19, 20 nolu bağımsız bölümler işbu tazminatı, değişikliği teklif edenden veya edenlerden veya karara değiştirilmesi yönünde iştirak edenlerden ya da tüm kat maliklerinden veya tayin edecekleri bir ya da birden çok bağımsız bölüm malikinden tahsil etmekte, muhtardırlar.

Bu yönetim planın zirindeki plan bağımsız bölümlerin fiili sınırlarını gösterir. Bu plana gayrimenkul maliklerince ittifak edilmiştir. Buradaki bağımsız bölüm sınırlarına, tasarruf edilen alanlara fazlalık, ortak yer ortak şey vs. adlarla itiraz edilemez, tashihi, tadili, takyidi istenemez.Aksine halde yukarıda 17,18, 19, 20 nolu bağımsız bölümlere uygulanan hükümlerin aynı, sınırları değişerek zarar gören diğer bağımsız bölüm sahipleri lehine de uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM – KAT MALİKLERİ İLE KAT İRTİFAK HAKKI SAHİPLERİNİN HAKLARI

MADDE 5 – KENDİLERİNE TAHSİS EDİLEN BÖLÜMLER ÜZERİNDE:

İrtifak hakkı sahipleri ve kat malikleri kendilerine tahsis edilen bağımsız bölümler üzerinde, bu Yönetim Planı ve Kat mülkiyeti Kanununun ülgili hükümleri saklı kalma kaydı ile, Medeni Kanununun ve Kat Mülkiyeti Kanununun tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.

Kat malikleri ve irtifak hakkı sahipleri, Belediye nizamlarına, ana yapının dış estetiğine ve Boğaziçi Malikhaneleri’nin genel mimarisine sıhhi tesisat ve projelerine aykırı olmamak diğer paydaşların zarar ve ziyanlarına meydan vermemek, kullanma haklarını ihlal etmemek ve işbu Yönetim planın 8. maddesinin (B) bendinde sayılan konuların dışında kalmak kaydı ve yapılacak masrafların tamamı kendisine ait olmak şartıyla, kendi tasarruf sınırları içinde, (iç mekanlarda) diledikleri değişiklik ve yenilikleri yapmakta, tamamen serbesttir. Ancak bu değişiklikler, konutun kullanılma maksadını değiştiremez.

Bu husus bütün bağımsız bölümler için muteber olup, diğer paydaşlar, bu tarz değişikliklere itiraz edemezler. İşbu Yönetim Planı ile gerekli paydaş muvafakati verilmiş addolunur.

Dış estetik kararları, yapıların dışınında, cephelerinde renk, malzeme vs… mimari unsurlar Boğaziçi Malikaneleri Toplu Yapı kat malikleri genel kurulunun  salt çoğunluğunun muvaffakatı olmadan değiştirilemez.

MADDE 6 – ORTAK YERLER ÜZERİNDE:

Paydaşlar, ortak yerleri aşağıda gösterilen sınırlamalara riayet etmek şartıyla, kullanma hakkına sahiptirler.

  1. Bağımsız bölüm malikleri, irtifak hakkı sahipleri, kiracıları intifa veya sükna hakkı sahipleri yahut bunların geçici yahut devamlı misafirleri, blok yapı inşaat sahası dışında kalan.bahçesinin hiçbir yerine hiçbir şekil ve surette otomobil bırakamazlar, park edemezler. (Vaziyet planında park olarak tahsis ve tefrik edilen alanlar hariç)
  2. Ortak yerlerde ve herhangi bir bağımsız bölüme tahsisli mahallerde, (Tahsis edilen bağımsız bölüm maliki hariç) herhangi bir tadilat veya ilave yapamazlar. Kat malikleri bağımsız bölümlerinde yapacakları tadilat , sitenin ortak mahallerini kirleteceği, sakinlerini rahatsız edeceği için Boğaziçi MalikaneleriToplu yapı Yönetim Kurulundan yazılı izin almaları gerekmektedir.Yazılı izin ile çalışma saatlerine ve günlerine uyulması zorunludur.
  3. Bağımsız bölüm malik ve kiracıları, dış cephelere, balkonlara, ana girişe, kat aralarındaki boşluklara, çatıya, kendi bağımsız bölümlerinin camlarına, kendileri veya emlakçılar tarafından ve kiralık, satılık vs. gibi hiçbir şey asamaz, tabela veya yazı yazamazlar. Pano asamazlar direk ve benzerlerini dikemezler. Balkonları camekanla kapatamazlar.
  4. Kendi bağımsız bölümlerini randevu evi, kumarhane veya benzeri gibi ahlak ve adaba ayrıkı bir şekilde kullanamazlar
  5. Bağımsız bölümlerin balkon ve pençelerinden halı, kilim vb. şeyler silkeleyemezler, su ve benzeri şöyleri dökemezler, çöp atamazlar, pencere içlerinde kuşlara yem veremezler, kedi köpek gibi hayvanlara yemeleri için yiyecek maddelerini pencereden atamazlar. Kurutmak maksadıyla da olsa çamaşır balkonlarının dışarıdan görülebilecek yükseklikte olan bölümlerine veya binaların dış cephesine veya dıştan görülebilecek yerlerine ve bahçelere çamaşır asamazlar.
  6. Kendi bağımsız bölümlerinde diğer kat maliklerini rahatsız edecek şekilde gürültü yapamazlar, gece geç saate kadar süren toplantılar tertip edemezler, nişan, düğün gibi toplantılarda diğer kat maliklerini rahatsız etmemeye özen göstermek zorundadırlar. Kort dahil spor alanlarını sabah 9:30 akşam 22:00’den sonra kullanamazlar. (Site yönetimi gerekli sükunet tedbirlerine yer vererek gece maçlarına izin verebilir.)
  7. Kat mülkiyeti (Kat İrtifakı) kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerini başka hiçbir maksat için kullanamazlar. Başka maksatla kullanılmak üzere kiralayamazlar, satamazlar.
  8. Tapuda mesken olarak kullanılacağı belirtilen bağımsız bölümlerini, hiçbir şekilde hastahane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kuramayacakları gibi, sinema, tiyatro, kahvehane, kulüp, bar, dans salonu, pavyon, elektronik oyunlar salonu vs. gibi eğlence yerleri ve, sendika, dernek, resmi daire, kurshane, lokanta, pastane vs. gibi ve imalathane, boyahane, temizleyici, dükkan, galeri, butik vs. gibi işyerleri, spor, bale, moda salonu, kuaför-salonu, kreş, çocuk yuvası gibi iş yerleri kesinlikle açamazlar. Meskenler büro (Doktor, Avukat, Muhasebe vs.) için dahi olsa mesken dışında hiçbir şekilde kullanılması kesinlikle yasaktır: Meskenlere de hangi maksatla olursa olsun kurs açılamaz. Bu bağımsız bölümler münhasıran mesken olarak kullanılır. Her ne nam altında olursa olsun işyeri olarak kullanılamaz, düzenlenemez, tabela aşılamaz.

ı)      Site çevresi güvenlik çiti çevrili olup, giriş-çıkışlar iki noktadan sağlanacaktır. Bu noktalar, site güvenlik görevlilerince 24 saat koruma ve denetim altında tutulacaktır. Güvenlik görevlisi tarafından Araç giriş noktasından ziyaretçilerin bilgileri site sakinlerine  telefonla bildirilerek onayı alındıktan sonra ziyaretçi site içersine giriş yaptırılacaktır.

  1. i) Gerek bağımsız bölümlerde köpek vs. hayvan beslenmesi, ancak komşuluk hukuku ve hüsniyet
    kaidelerine aykırı olmamak, bahçede veya site dahilinde veya bağımsız bölüm balkonlarında bu
    hayvanları bulundurmamak, bağlamamak, gezdirmemek şartı ile mümkündür. Bu konuda ana şart bu gibi hayvanların gerek blok yapılarda, gerek ana taşınmazda ve gerekse Boğaziçi Malikhaneleri’ndeki diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız etmemektir. Aksi takdirde bu gibi hayvandan besleyemezler.
  2. j) Bağımsız bölüm malikleri, hiçbir şekilde, çatıya, balkonlara, Dış cepheye, rastgele diğer yerlere telsiz antenleri, TV antenleri, takamazlar, bayrak flama, Klima dış ünitesi, reklam panosu asamazlar.
  3. k) Bağımsız bölümleriyle, eklenti ve ortak yerlerde patlayıcı veya pis kokulu veya radyoaktif maddeler bulunduramazlar ve diğer bağımsız bölüm maliklerini rahatsız edecek şekilde sarsıntı yapamaz, toz çıkarmak gibi hareketleri yapmaktan kaçınmak zorundadırlar.
  4. l) Bağımsız bölümlerinde, Türkiye Sigorta Yangın tarifesinde “Bina içinde fiyat zammı” gerektirecek “Yangın ihtimalini arttırıcı veya yangın vukuunda kolay ve ağır hasar verici mahiyette” olan bilumum maddelerin bulundurulması, yasaktır.
  5. m) Bağımsız bölüm malikleri veya bunların kiracıları veya bunların her ne sebeple olursa olsun kullananlar, bağımsız bölümlerde onaylı projede yazılı kapasitesi aşan munzam elektrik kapasitesini gerektirecek cihazları, ancak Toplu yapı Yönetim Kurulunun izni ile belirteceği şartlar dairesinde kullanma imkanına sahiptirler. Kaloriferle ısınan yapıda dökme kalorifer dilim yerleri değiştirilemez.
  6. n) Bağımsız bölüm malikleri, diğer bağımsız bölümlerde, eklenti ve ortak yerlerde meydana gelen arızaların giderilmesi için, kendi bağımsız bölümlerine girilmesi gerekiyorsa buna müsaade etmek mecburiyetindedirler. Ancak bu gibi işlerin taraflarca en uygun zamanda yapılması gerekir. Bu nedenle bağımsız bölüm malikleri veya orada oturanların zarar görmeleri halinde, lehine müsaade edilen tarafın bu zararı derhal ödemesi ve gidermesi zorunludur.
  7. o) Yukarıda yazılı kullanma ve faydalanmaya ilişkin hususlar bu yönetim planında, Kat Mülkiyeti Kanununda öngörülen hak ve mükellefiyetler, bağımsız bölümlerde kiracı veya herhangi bir sıfatla oturanlar ile faydalananlar tarafından da, aynen yerine getirilmek mecburiyeti vardır. Bağımsız bölüm malikleri kiracılarına işbu yönetim planından ana gayrimenkule ait yönetim planından bir nüsha vermek ve kira kontratına buna ait hüküm koymak zorundadırlar. Emlak komisyoncusu vasıtasıyla ev kiralayanlara beş dolar karşılığı TL. alınarak(kırtasiye ve fotokopi masrafları)yönetim planı verilecektir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM – KAT MALİKLERİ VE KAT İRTİFAKI HAKKI SAHİPLERİNİN

BORÇLARI

MADDE 7 – GENEL KURAL :

Bağımsız bölüm malikleri, kendi bağımsız bölümlerini, tahsisli mahaller eklentileri, ortak yer ve şeyleri kullanırken, Kanun, Yönetim Planı, Toplu Yapı Kat Malikleri Kurulu Kararı ve bu kararlar doğrultusundaki Yönetici talimatlarına, doğruluk, ve iyi niyet kurallarına uymak, birbirlerini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememekle yükümlüdürler.

Bağımsız bölüm maliklerinin borçlarını belirleyen bu ve diğer maddelerdeki kurallara, bağımsız bölüm kiracıları, oturma hakkı sahipleri yahut bağımsız bölüm ve eklentilerinde, herhangi bir sebeble, sürekli olarak bulunanlar dahi uymakla mükelleftir. Söz konusu bu mükellefiyetlere riayet hususunda, kendilerine yapılan yazılı ihbara rağmen, ademi riayete devam eden kiracı, intifa, sükna vesair hak sahipleri, bağımsız bolüm maliki ile birlikte ve müteselsilen sorumlu olurlar. Siteden bağımsız bölüm satın almak isteyen alıcı, site yönetimine müracaatı halinde, varsa bağımsız bölümün geçmiş işletme gideri borcu olup olmadığını Öğrenmek zorundadır. Siteden bağımsız bölüm satın alan yeni alıcı, varsa geçmiş dönemde ödenmemiş, o bağımsız bölümün işletme giderlerinden sorumludur. Boğaziçi Malikhaneleri yönetimi bağımsız bölümün borcunu yeni malikten de istemekte muhtardır. Yeni malik bu borcun, bağımsız bölümü satın almasından Önceki döneme ait olduğunu öne sürerek borcun aslını, gecikme cezalarını ve eski malikin her türlü borcunu ödemekten imtina edemez.

Bağımsız bölüm malikleri, şagileri ve diğer kişiler, koku, gürültü, görünüş vesair şekillerde birbirlerini rahatsız etmemekle, pencere, balkon ve kapılardan bir şey dökülmesini, atılmasını, akmasını veya silkelenmesini önlemekle, Belediye Zabıtası talimatlarına riayetle, gürültü etmemekle, genel olarak Boğaziçi Malikhaneleri ve Ana Taşınmaz özel olarak da Blok yapı ile ilgili bütün kararlara ve tedbirlere uymak, gereğinde bu tedbirleri almakla, binada can ve mal emniyetini sağlamak hususunda parlayıcı, patlayıcı, yanıcı veya tehlikeli madde bulundurmamak, yangın, su baskını gibi tehlikeleri önleyecek her türlü tedbiri almak ve alınan tedbirlere uymakla yükümlüdürler.

MADDE 8 – BLOK YAPILARIN BAKIMI-KORUNMASI VE ZARARDAN SORUMLULUK:

A-BAKIM BORCU:

Kat malikleri, blok yapının bakımından sorumludurlar. Bu sorumluluğun kapsamına, binanın gerek bağımsız bölümlerinin, gerekse eklenti, ortak yer ve şeylerinin kullanılmasına özen gösterilmesi, her türlü zarar verici davranıştan kaçınılması dahildir.

Bağımsız bölüm malikleri, şagileri, intifa lehdarları ve bağımsız bölümlerde bulunan diğer kişiler, blok

yapıyı temiz tutmak, ortak yer ve şeyleri, devamlı servise amade durumda bulundurulmasına özen göstermek, bu doğrultuda alınan karar ve yönetici talimatlarına uymakla  yükümlüdürler. Her kat maliki, blok yapıya ve diğer bağımsız bölüm maliklerine karşı sorumludurlar. Her ‘kat malikinin bu paragraftaki mükellefiyetleri Ana taşınmaz ve Boğaziçi Malikhanelerinin bütünü içinde   aynen  geçerlidir.

B-KORUMA BORCU:

Bağımsız bölüm malikleri, kiracıları, intifa veya sükna hakkı sahipleri, 5. madde hükmü mahfuz kalmak kaydıyla;

  1. Kendi bağımsız bölümleri dahilinde statik projesine aykırı olarak, duvar öremezler, ana yapının ve bilhassa dış cephenin görüntü ve estetiğini bozacak değişik ilave, tesis, onarım ve boya yapamazlar.
  2. Blok yapının tümünü ilgilendirebilecek tesisat değişikliklerinin yapılabilmesi, ancak tüm paydaşların muvafakati Boğaziçi Malikhaneleri Toplu Yapı Yönetiminin oluru ve ehil bir fen adamının “mahzursuzdur” şeklindeki raporuyla mümkündür.
  3. Kendi bağımsız bölümleri içinde, yeniden inşaat müsaadesi alınmasını icap ettiren bir değişiklik yapmak isteyen’ malik Blok Yapıdaki bütün kat maliklerinin rızalarından ve Boğaziçi Malikhaneleri Toplu YapıYönetiminin olurunu almak zorundadır. Yapının dış estetiğinde yapılacak değişiklik ve düzenlemelerde aynı prosedüre tabidir.
  4. Bağımsız bölüm maliklerinden biri, diğer bağımsız bolüm maliklerinin tümünün rızasını ve Boğaziçi Malikhaneleri Toplu Yapı Yönetimi olurunu almadıkça blok yapının ortak yerlerinde inşaat, tadüat, tesis, badana, boya yapamaz, ortak yer ve şeyleri onaramaz, onlan değiştiremez. (Münhasıran kullanıma tahsis edilen bahçeler hariç)
  5. Eklentilerde, herhalde blok yapının tümüne zarar verecek nitelikte değişiklik, onaran ve tesisat yapılamaz.

Siteye bir noktadan kontrollü girilir. Siteye gelen Malik ve sakinler dışındaki kişiler,ana girişte dahili telefon santrali ile ilgili bağımsız bölüme haber verilir.Bağımsız bölüm sakini geleni kabul etmez veya dahili telefonu her ne sebeple olursa olsun cevap vermez ise,gelen siteye Kati olarak sokulmaz. Dahili telefon santrali site güvenliğinin bir unsurudur.

MADDE 9 – GENEL GİDERLERE KATILMA

9.1 Her bir blok yapının kendi genel giderleri.

Blok yapılardaki bağımsız bölüm maliklerinden ve irtifak hakkı sahiplerinden her biri, herbir blok yapıya ilişkin aşağıda sıralanan masraflar üçe, Kat Mülkiyeti Kanununa göre ortak masraf addedilen giderler için toplanacak avansa aşağıda kriterleri gösterilen esas ve oranda katılmakla yükümlüdürler. Avans toplama ve masraf paylaşımı yönünden her bir blok bağımsız bir birim olup, ilgili blok yapıya ilişkin masraflar ve bunların paylaşımı şöyledir:

  1. Her bir blok yapıya ait sigorta primleri
  2. Her bir blok yapıya ortak yer ve şeylerin bakım, onarım ve koruma giderleri,
  3. Her bir blok yapıya ait yönetici, hizmet görevlisi, bahçıvan, gece ve gündüz güvenlik görevlileri, kalorifer teknisyenleri ve diğer işçi ücretleri, vergi sigorta primleri, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve benzeri yükümlülükler dahil(9.2-c ve 9.3 fıkra hükmü mahfuzdur.)
  4. Sadece ilgili blok yapının maliklerinin istifâde ettiği ortak tesislerin işletme giderleri.
  5. Yalnız blok yapıdaki tüm ortak yerlerin aydınlatma giderleri,
  6. Her bir blok yapıdaki ısıtma masrafları ve ilgili giderleri,
  7. Sitenin bütündeki ek hizmetlilere tahsis edilen hizmetli dairelerinin elektrik, su, sıcak su, kalorifer giderleri.

NOT:

Bu bendin a,b,f,g fıkralarındaki giderler bağımsız bölümlerin m2 olarak alanları oranında, c, d ve e fıkrasındaki giderler ise bağımsız bölüm sayısında eşit olarak giderlere katılır. Hiçbir bağımsız bölüm ve eklentisi, ısıtılmadığını ya da ısıtılmasını istemediğini öne sürerek gider payını ödemeden imtina edemez. Alanları eşit olan bağımsız bölümler bu gider payından eşit pay alırlar. İşletme giderine esas olan bağımsız bölümlerin alanları 1 ve 4 no bağımsız bölümler 128 m2; 2 nolu bağımsız bölüm 162 m2; 3 nolu bağımsız bölüm 138 m2; 5, 8, 9,12, 13, 16 nolu bağımsız bölümler 119 m2; 6, 7, 10, 11, 14, 15 nolu bağımsız bölümler 136 m2; 17 ve 20 nolu bağımsız bölümler 231 m2; 18 ve 20 nolu bağımsız bölümler 270 m2; 21 nolu bağımsız bölüm 84 m2; 22 nolu bağımsız bölüm 113m2 sayılacaktır.

9.2 Ana Taşınmazın Müşterek Giderleri, her bir parsel üzerindeki yapı, ortak yer ve tesisler topluca bağımsız bir ünite olup, 9.1’de zikredilen münhasıran ilgili blok yapılan ilgilendiren masraflar dışında kalan, sitenin bütünü üzerindeki ana yapıların bütününü ilgilendiren masraflar aşağıdaki esaslara göre işleme tabi tutulurlar. Her bir parsel veya kamuya terkedilmiş alanlar üzerindeki müşterek şey ve yerlerle bülumum tesislere ve diğer ortak mahallere ilişkin

  1. İşletme, bakım, onarım, temizlik, koruma, yenileme, tadilat giderleri,
  2. Park, bahçe ve diğer ortak mahallerin tanzim ve bakım masrafları ile su giderleri, Yönetici, bahçıvan, kapıcı, güvenlik görevlileri, telefon.santrali operatörleri ve diğer işçi ücretleri, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, vergi, sigorta ücretleri ve benzeri yükümlülükler dahil
  3. Tüm aydınlatma masrafları,
  4. Park ve bahçe sulanmasından doğan su giderleri ile, bu alanların bakımı için ortak giderlerin tümü bu parselde mevcut bağımsız bölüm maliklerinden eşit olarak tahsil edilecektir.

9.3    Boğaziçi Malikanelerinin Müşterek Genel Giderleri:

Bu yönetim planının başlangıcında belirtilen tüm parseller için yani Boğaziçi Malikhaneleri’nin bütünü için (blok yapılara ve bunların teşkil ettiği Ana Taşınmaza ilişkin yönetimler kendi konularına giren hususlarda bir alt yönetim olarak varlıkların korumakla birlikte) Boğaziçi Malikhaneleri Tolpu Yapı Yönetimi adı altında tek bir yönetim sistemi teşkil edilmiş olduğundan müşterek kapıcı, yönetim müdürü, bahçıvan, gece bekçisi, teknisyen ve temizlikçi ve sair istihdam edilen personelin,  bu gibi hizmetlilerin hizmetinden bütün parseller yararlanacağı için, bu kimselere ait masraflar tüm parsellerde mevcut bağımsız bölüm malikleri arasında eşit olarak paylaştırılacaktır.

İstihdam Edilecek Personel görev tanımı ve sayıları Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Toplu Yapı Yönetim Kurulu bu personelden, belirleyeceği kişilere sitede ikametleri için hizmetliler için yapılmış  daireyi tahsis eder. Personelin ücretleri Toplu Yapı Yönetim Kurulu tayin edecektir. Personel sayısında azaltma  ve arttırma yapmaya Toplu Yapı Yönetim Kurulu yetkilidir.

  • Ortak mahallerdeki ve ortak tesislerdeki, koruma, bakım, onarım, tadilat ve yenileme vesair işletme masraflarıyla soğuk su harcaması tüm parsellerdeki mevcut bağımsız bölüm malikleri arasında eşit olarak paylaştırılacaktır.
  • Bu bölümde belirtilen Boğaziçi Malikhaneleri müşterek hizmetlerinin yürütülmesi aşağıdaki maddelerde belirtildiği şekilde Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından yerine getirilecektir.
  • Bağımsız bölüm malikleri, ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkında vazgeçmek yahut kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla, bunlardan faydalanmaya ihtiyaç ve lüzum bulunmadığı ileri sürmek suretiyle, gider ve avans payını ödemekten imtina edemezler. Bir önceki kat malikinin işletme gideri avansı ve aidat vs. gibi borçlarına gayrimenkulun yeni maliki de müteselsil kefil sayılacaktır.
  • Yukanda sayılan ortak masraflar karşılığı olarak bütün kat (bağımsız bölüm) maliklerinden, işletme projesi dışında dahil Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından belirlenen zamanlarda belli bir ek avans alınır. Kat (bağımsız bölüm) malikleri, bu avansı Ödemekten imtina edemezler. Toplanacak ek avans miktarını tayin ve tespit yetkisi Toplu Yapı Yönetim Kuruluna aittir.
  • Her bir blok yapı, Ana Taşınmaz ve Boğaziçi Malikhaneleri gereği için her giderin ilgili olduğu birime kaydını teminen ayrı ayrı işletme defteri tasdik ettirilir. Gelir ve Giderler bu deftere kaydedilir.
  • Boğaziçi Malikhaneleri’nde Toplu Yapı Yönetim Kurulu yıllık işletme projesinin ana unsurları olan bir Önceki yılın , kapıcı, kaloriferci ve istihdam edilen personelin Toplu Yapı Yönetim Kurulunca taktir edilen aylık ücretine elektrik ve su bedelleri fasıllarına, Toplu Yapı Yönetim Kurulu bu akitte belirtilen ücretine, bu giderler toplamının % 30\ından fâzla olmayan bakım, onarım genel gider paylarına itiraz edilemez, itiraz, işletme projesi yürürlüğünü durdurmaz, itiraz yeniden kat malikleri kurulu toplantısını gerektirmez, İşletme projesinde bu tutarı aşan fasıllara K.M.K uyarınca itiraz edilebilir. Sadece bu fasılların karara bağlanması için KM. kurulu toplanabilir. İtiraz hangi bloktan veya bloklardan gelmişse münhasıran o blok malikleri toplanır. İtiraz gelmeyen blokların toplantıları geçerli sayılır.

MADDE 10- ORTAK GİDERLERİN TEMİNATI

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden herbiri veya Toplu Yapı Yönetim Kurulu tarafından, yönetim planın, Kat Mülkiyeti Kanununa ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki Ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir surette faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.

Kat malikinin, 9. madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar ve yeni malikleride müştereken ve müteselsüen sorumludur. Ancak kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ve sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.

Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tespit edilen borcunu ödemeyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin, yoksa kat maliklerinden birinin veya Toplu Yapı Yönetim Kurulu yazılı istemiyle bu borç tutan için, diğer kat malikleri veya Toplu Yapı Yönetim Kurulu lehine, kanuni ipotek hakkı tescil edilir. Medeni Kanunun 807. maddesinin son fikrası hükmü burada da uygulanır.

Kat maliklerinin veya Toplu Yapı Yönetim Kurulu işletme gideri alacağını ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir.

MADDE 11- MÜSAADE  MECBURİYETİ

Ortak yer ve şeylerde, bağımsız bölüm maliklerinden birinin bölümünde veya bu bölümdeki tesislerde, eklentilerde, meydana gelen hasar veya bozukluğun onarımı yahut tesislerin yeniden yapılması için, diğer bir bağımsız bölüm veya eklentiye girmek gerekiyorsa, o bölümün malik veya şagilleri, acil durumlarda derhal, diğer hallerde ise en geç iki gün içinde, geçiş ve çalışma müsaadesi vermeye mecburdurlar.

Bu müsaadeyi gerektiği şekil ve sürede vermekten kaçınan bağımsız bölüm maliki, diğer bağımsız bölüm maliklerinin uğradığı zararı tazminle mükelleftir.

MADDE 12- YASAK İŞLER

Ana gayrimenkulün bu yönetim planına belirtilen mesken niteliğinde alanları, bağımsız bölüm ve eklentilerden hiçbiri, mesken dışında bir amaçla kullanılamaz ve mesken dışında kiraya verilemez. Bu maksat dışında tahsis şekli değiştirilemez.

MADDE 13- KAT MÜLKİYETİNİN DEVRİ MECBURİYETİ

Kat Maliklerinden biri, Yönetim Planına ve/veya Kat Mülkiyeti Kanununda kendisine düşen borçları ve yükümlülükleri yerine getirmemek sureti ile diğer Kat Maliklerinin haklarını,onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, haklı ihlal eden Kat Malikleri, Kat Mülkiyeti Kanununun 25. maddesi hükmüne dayanarak, o malike ait bağımsız bölüm, yahut bölümlerin diğer paydaşlara devri istenebillir.

Bunun gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin dava tarihindeki değeri o kat Malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer  Kat Maliklerine veya  davayı açacak Kat Maliklerine,arsa payları oranında devredilmesi için dava açılmasına Kat Malikleri Kurulunca, satı ve arsa payı çoğunluğu ile karar verilir.Çoğunluk kazanamazsa ve Kat Maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezlerse,davayı öteki Kat Malikleri açabilir ve davalının bağımsız bölümü davayı açmış olan Kat Maliklerine arsa payı oranında devrolunur.

Dava hakkı devir konusunda Kat Malikleri kurulunca alınan “dava açma” kararını öğrenilmesi tarihinden başlayarak altı (6) ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş(5) yıl içinde kullanılmazsa veya dava sebebi ortadan kalkmışsa düşer.

BEŞİNCİ BÖLÜM – BOĞAZİÇİ MALİKANELERİNİN YÖNETİMİ

MADDE 14- Blok yapılar, bütün bağımsız bölüm maliklerinden oluşan kurulca yönetilir. Buna toplu yapı Kat Malikleri Kurulu denilir. Boğaziçi Malikhanelerinde 1409,1410,1411,1412,1413 parsel Blok Yapının ayrı bir genel kurulu vardır ve aynı gün ortak toplanır.

MADDE 15- Toplu Yapı Kat malikleri kurulu iki yılda bir defadan az olmamak üzere, ikinci takvim yılının Mayıs ayının 2. haftası  Pazar günleri bloklar sıra ile blokun ilan panosunda yazıldığı saatte ayrıca bir duyuruya gerek olmadan, apartman panosunda yazılı yerde toplanır. Toplantıyı kat maliklerinden seçilen divan başkanı   sevk ve idare eder.

Toplantı için ayrıca bir çağrı yapılmaz. Gündem apartman girişindeki ilan panosunda yazılır. Yeter

çoğunluk sağlanamaz ise, 7 gün sonra Toplu yapı Yönetim Kurulunun belirlediği  yer ve saatte toplanır.

Kat malikleri kendi blokları dışındaki blokların toplantılarına katılamaz, oy veremezler.

Önemli bir sebebin çıkması halinde, Yönetim Kurulunun veya denetçinin veya kat maliklerinden 1/3’ünün istemi üzerine ve toplantı için istenilen tarihten en az 15 gün Önce veya bir taahhütlü mektupla sebebi bildirilmek şartıyla, kât malikleri her zaman toplanabilirler. İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda yeter sayının sağlanamaması halinde ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı belirtilir.

MADDE 16- Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğu ile karar verir. İlk toplantıda yeter sayı sağlamadığı taktirde, ikinci toplantı bir hafta sonra belirlenen yerde ve saatte toplanarak, sayı ve arsa payına bakılmaksızın toplantıya katılanların oy çokluğu ile karar verir.

Kat Mülkiyet Kanununda ve bu yönetim planında ayrıca konuşulmuş olan hükümler saklıdır.

MADDE 17- Her kat maliki arsa payı oranına bakılmaksızın bir tek oy hakkına sahiptir. Bir bağımsız bölümün birden fazla maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Böyle bir temsilci seçemedikleri taktirde, bu kişilerden birine yapılacak tebligat tümüne yapılmış sayılır.

Kat malikleri veya tapuya kayıtlı diğer hak sahipleri tapu işlemleri sırasında beyan ettikleri adreslerini kanuni ikametgahları olarak kabul ederler. Buraya yapılan tebligat, kendilerine yapılmış sayılır.

Bunların Boğaziçi Malikhaneleri’nde ikamet etmemeleri halinde bu adreslere gönderilecek tebligatları Tebligat Kanununun 35. maddesi uyarınca, kabul etmiş sayılırlar. Adres değişikliğini noterden tanzim ettireceği bir tebligat veya site yöneticisinin tebellüğüne havi bir belge ile vaktinde bildirmeyen üye tebligata itiraz hakkını kaybeder. Veya bağımsız bölümünde fiilen bulunanlara yapılan ya da bağımsız bölümün kapısına yapıştırılan tebligatda bağımsız bölüm malikine yapılmış sayılacaktır.

MADDE 18- Blok yapılar, kat malikleri tarafından, sözleşme bu yönetim planı, ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir. Kararlar, bütün bağımsız bölüm malikleri ile bunların külli ve cüzi haleflerini kiracılarını, yahut bağımsız bölümlerde başka sebeblerle oturan ve kullananlar ie bağımsız bölümü sonradan İktisap edenleri, yöneticileri, denetçileri bağlar, bunların hepsi bu kararlara uymakla yükümlüdür.

Toplantılarda yalnız o toplantının gündeminde yazılı hususlar konuşulabilir. Ancak toplantıya katılanların üçte biri isterse başka hususlarda gündeme alınarak görüşülebilir.

MADDE 19- Kat malikleri kurulu kararları (1) den başlayıp sırayla giden sayfa numaraları taşıyan her sahifesi noter mühürü ile tasdikli bir deflere yazılarak, toplantıda bulunan bütün kat maliklerine imzalanır. Karara aykırı oy verenler bu aykırılığın sebebini belirterek imza koyarlar. Bir husus hakkında ileride çıkan anlaşmazlıklar, karar deflerinde aynı hususa dair daha önce verilmiş bir karar varsa kaide olarak ona göre çözülür. Kat maliklerinden biri yönetim planına, Kat Mülkiyeti Kanununa göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler. Bu gibi bir kat maliki hakkında, bağımsız bölümün mülkiyetinin dava tarihindeki değeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diğer kat maliklerine, arsa payları oranında devredilmesi icin dava açılmasına Toplu Yapı kat malikleri kurulunca ve çoğunlukla karar verilir. Çoğunluk sağlanamazsa veya kat maliklerinden bir kısmı bu davayı açmak istemezlerse, davayı öteki kat malikleri açabilir ve davalının bağımsız bölümünün, davayı açmış olan kat maliklerine arsa payları oranında devrolunur.

Aşağıdaki hallerde çekilmezlik hali varsayılır:

  1. Ortak giderlerden ve avanstan kendisine düşen borçları ödemediği için hakkında iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dava takibi yapılmasına sebep olunması,
  2. Sulh Hakiminin Kat Mülkiyeti Kanunun 33. maddesi gereğince verdiği emre rağmen, bu kanunda yazılı borç ve yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını ihlal etmekle devamlı olarak bir yıl ısrar edilmesi.
  3. Konut olan kendi bağımsız bölümünü, masaj salonu, kuaför, güzellik salonu, lokal, kulüp, dernek, parti, kumarhane, dershane, kurs veya benzeri yer olarak kullanmak veya kiracıları, malik gibi tasarruf edenlerce irtifa hakkı sahiplerince aynı maksatla kullanmak, kullandırmak suretiyle ahlak ve adaba aykırı hareketle bulunması.
  4. Bağımsız bölümün maliki veya tasaruf edenlerle geleneklerimize, ulusal örf ve adeflerimize uymayacak sekilde iffetsiz insanların girip çıkmalarına olanak sağlayacak şekilde kullanılması, bağımsız bölümde ‘ uyuşturucu bulundurulması içilmesi, satılması, terörist faaliyette kullanılması, patlayıcı madde ve ruhsatsız silahlar bulundurulması

MADDE 20- Toplu Yapı Kat malikleri genel kurulunun karar suretleri, toplantıda bulunmuş veya bulunmamış
olanlara istemeleri halinde maktuen çoğaltılarak verilir. Karara itiraz etmek durumunda olan bir üye, toplantı tarihinden itibaren 15 gün içinde yazı ile Sulh Hakimine başvurabilir. Bu halde husumet toplu yapı yönetim kurulu üyelerine veya kat maliklerinin tümüne tevcih edilebilir.

Sulh Hakimi icranın durdurulması hakkında bir karar verene kadar itiraz edenler, Toplu Yapı Kat Malikleri genel kurul kararına uymak zorundadırlar.

MADDE 21- Yönetim

Yedi Parsel üzerine kurulan 1409,1410,1411,1412,1413 parsellerden oluşan yirmialtı(26) Blok’tan meydana gelen Boğaziçi Malikhaneleri yönetimi üç kuruldan oluşur.

  1. Blok temsilcileri;

Her bir Blokta bulunan bağımsız kat malikleri tarafından seçilen temsilcidir.

  1. Toplu Yapı Temsilciler Kurulu;(Blok Temsilcileri kurulu)

Yirmi altı Blok temsilcisinden oluşan kuruldur. Toplu Yapı Kat Malikleri Kurulu Yapı Temsilciler Kurulundan sadece Toplu Yapı Yönetim Kurulunu seçmekle görevlendirilmiştir.

  1. Boğaziçi Malikhaneleri Toplu Yapı Yönetim Kurulu;(Toplu Yapı Yönetim Kurulu)

Beş(5) Parselden oluşan  26 Blok  temsilcilerinin her bir parselden seçtiği bir’er temsilciden oluşan beş(5) kişilik kuruldur.Bloklardan her birinde, 2008-2009 yılından itibariyle 1 nolu daireden başlamak üzere sıra ile her iki yılda bir bağımsız bölüm maliki blok temsilcisi olarak belirlenmiştir. Her iki yılda yapılacak blokların olağan toplantısında, İşbu toplu yapı yönetim planı hükmüne dayanılarak, sırası gelen bağımsız bölüm maliki toplantıda bulunup bulunmamasına, veya isteyip istememesine bakılmaksızın o yılın blok temsilcisi olarak karar defterine geçirilir. Sırası gelen blok temsilcisi kat maliki, sitede bulunamıyor veya bu görevi ifa edemiyor ise, ücreti kendisince ödenmek üzere yerine bu görevi ifa edebilecek kat maliklerinden birini veya haricen bir başkasını blok temsilcisi olarak vekaleten görevlendirilebilir. Kat malikleri kurulu toplantısında, gönüllü olarak aday olmak isteyen çıkar ve seçilirse, o yıl sırası gelen bağımsız bölüm maliki yerine gönüllü aday seçilebilir.

Blok temsilcilerinin tamamı Blok Temsilcileri kurulunu(Toplu Yapı Temsilciler Kurulu) oluşturur.Blok temsilcileri kurulu arasından her iki yıl için her bir parselden bir kişiyi Toplu Yapı Yönetim kurulunu oluşturmak için seçer.Bu Toplu Yapı yönetim planı ile belirlenmiş olanlar Toplu Yapı yönetim kurulunu teşkil ederler. 11. seçim döneminden  itibaren liste baştan tekrarlanır. O yılın Toplu Yapı yönetim kurulunun üyesi toplantıda bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, ve muvaffakatı aranmaksızın atanır.

Toplu Yapı yönetim kuruluna seçilmek için gönüllü aday olursa, blok temsilcileri kurulu toplanarak gönüllü veya gönüllüleri Toplu Yapı yönetim kurulu olarak seçmeyi müzakere eder. Karar parsel  blok temsilcileri kurulunun sayısının yarıdan bir fazlası oyla alınır.

Toplu Yapı Merkez yönetim kurulu kararlarını çoğunlukla alırlar. 3 toplu Yapı yönetim kurulu üyesinin imzası temsil için yeterlidir.Toplu Yapı yönetim kurulu görev ve yetkilerini işbu yapı yönetim planından alır.

MADDE 22- Toplu Yapı Yönetim Kurulu görev ve yetkileri 23. maddede sıralanmıştır. Blok temsilcileri ve toplu yapı merkez yönetim kurulu üyeleri Kat Mülkiyeti Kanununun 40. Maddesi hükümleri uygulanır veToplu Yapı Kat Malikleri genel kurulunda karar altına alınır.

MADDE 23- BOĞAZİÇİ MALİKANELERİ TOPLU YAPI YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:

  1. Toplu Yapı Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi,
  2. Blok yapıların gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması,
  3. Blok yapıların toplu yapı yönetim kurulu işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması,
  4. Blok yapıların yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısıyla doğan borçların ödenmesi,
  5. Blok yapılarının tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü,
  6. t)  Blok yapıları ilgilendiren bir sürenin geçmesine veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması,
  7. g) Blok yapıların korunması ve bakımı için kat maliklerinin yararına olan hususlarda gerekli
    tedbirlerin, onlar adına alınması,
  8. h) Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra
    takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi,
  9. i) Blok yapıların genel giderlerine katılma ve avans paylarının, işletme projeline uygun olarak ve
    toplu yapı kat malikleri kurulunca tespit edilecek zamanlarda toplanması ve bu avansların harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması,
  10. j) Toplu Yapı Kat malikleri kurulu tararından alınan kararlara uyulması ve verilen görevlerin yerine getirilmesi,
  11. k) Toplu Yapı yönetim kurulu, Toplu Yapı kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri Toplu Yapı KM.Knun 32. maddesinde sözü geçen deftere tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecburdur. Bu defterin, her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.Toplu Yapı Yönetim kurulu her yılda bir kat Maliklerine yıllık işlemlere ilişkin hesap özeti vermekle mükelleftir(Toplu Yapı Yönetim kurulu üyesi,zorunlu haller dışında toplu yapı yönetim kurulunun diğer üyelerinin onayı olmadan kendilerini ibra ettirmeden istifa edemez)

Ana gayrimenkulde çalışacak olan işçilerin (eğer gerekli ise) işe alınması, bunlarla iş sözleşmelerinin akdi, sözleşmelerin tadili veya yenilenmesi, feshi, gerekli ihbar ve ihtarların yapılması, iş koşulları ve sürelerinin nizamlanması, icra takibi yapılması veya dava açılması, işçiler tarafından açılan takip ve davalarda, Toplu Yapı kat maliklerini temsilen hazır bulunması, ücret ve tazminatların ödenmesi makbuz ve ibra alınılması hususlarında, aynca kat maliklerinin rızasına ihtiyaç olmaksızın, yetkilidir.

1) Toplu Yapı Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmesizin bir işletme    projesi yapar.

Bu proje özellikle:

  • Ana gayrimenkulun iki yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarları,
  • Tüm giderlerden her kat malikine düşecek tahmini miktar,
  • Tahmini giderlerle diğer muhtemel giderleri karşılamak üzere her kat malikinin vermesi gereken avans tutarı, gösterilir.

Bu proje, kat maliklerine veya bağımsız bölümden fîilen yararlananlarla imzaları karşılığında veya mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz aşağıdaki şekilde itiraz edilebilir. İtiraz eden işletme projesinin hangi fasılına itiraz ettiği belirtmelidir. İşletme projesi iki fasıl halinde tanzim edilir. I. fasılda personel giderleri, yakıt giderleri, ortak su ve elektrik giderleri, çevre ve bahçelerin bakım onanm ağaçlandırma giderleri, yazışma ve kırtasiye giderleri, II fasılda ise Bloklara yapılacak tadilat, bakım onarım ve eklerle ilgili giderler yer alır. İşletme projesi avans tahsilatını öngördüğü cihetle I. fasıla giren işletme projesi bölümlerini itiraz edilemez, II fasıla olarak itirazlar, hangi blok malikince yapılmışsa sadece o blok Toplu Yapı K.M. kurulu toplanır ve oy çokluğu ile karar verilir.

Kesinleşen işletme projeleri veya kat malikleri kurulunun işletme giderleri ile ilgili kararları, İcra ve İflas Kanunun 68. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen belgelerden sayılır.

TEMSİL VE İLZAM

Boğaziçi MalikaneleriToplu Yapı Merkez yönetim Kurulu Boğaziçi Malikhaneleri’ni temsil ve ilzam eder. Bu toplu Yapı yönetim planı ile Bankalarda hesap açar, para yatırır, para çeker, çek ve senet keşide eder, avukat tayin eder, vekaletname verir, vekaletten azil eder, PTT, SSK, belediye, maliye, İSKİ dahil olmak üzere özel ve resmi kurumlarda siteyi temsil ve ilzam eder. Sözleşmeler, abonman işlemleri yapar bunları imzalar, işletme projesini tanzim, tadil eder. Personel istihdam eder, personel ücretlerini tayin ve tediye eder. Noterde sirküler tanzim ettirir. Kara nakil taşıt araçları ve iş makinaları iktisab eder adına Boğaziçi Malikhaneleri Toplu Yapı Yöneticiliği tescil ettirir. Boğaziçi Malikhaneleri Toplu YapıYöneticiliği adına dava ve icra takipleri yapar bu maksatla avutak’a vekaletname verir. Gayrimenkul ve menkul kiralar Finansal kiralama yapar. Bu işlemlerin ifası için Toplu Yapı Kat Malikleri Kurulu kararı aranmaz.

MADDE 24- TOPLU YAPI YÖNETİM KURULU’NUN SORUMLULUĞU

Boğaziçi Malikaneleri Toplu Yapı Merkez Yönetim Kurulu Boğaziçi Malikhaneleri’ni temsil ve ilzam eder. Bu toplu yapı yönetim planı kat maliklerince değiştirilinceye kadar Toplu yapı yönetim kurulu, iş bu sıfatları dolayısıyla, diğer kat maliklerine karşı, vekil gibi sorumludurlar. Toplu yapı yönetim kurulu, olağan toplu yapı kat malikleri toplantısında, bir evvelki dönem itibariyle toplanan avansın ve yapılan masrafların hesabını toplu yapı kat malikleri kuruluna vermekle yükümlüdür. İbra nedeniyle vekillik sıfatı sona erer.

MALİ DENETİM

MADDE 25- DENETÇİNİN SEÇİMİ VE GÖREVİ

Boğaziçi Malikhaneleri’nde denetici aşağıda yazılı usule göre teşkil edilmiş denetçi tarafından mali yönden, defter, fatura, evrak üzerinde 3 ayda bir denetlenir. Her blok, kat malikleri kurulu blok yöneticisinin bağımsız bölümün numarasını takibeden numaralı bağımsız bölüm malikini denetçi olarak seçer. Seçilecek denetçinin toplantıda bulunup bulunmamasına ve muvaffakati olup olmadığına bakılmaz. Ancak denetçi seçilmek isteyen talip olursa oylanır. Seçilirse o kat maliki denetçi olur. Belirlenen denetçilerden her parselden bir kişi olmak üzere beş kişilik denetçiler topluluğu, Boğaziçi Malikhaneleri toplu Yapı denetim kurulunu oluştururlar.  Denetim kurulu üç üyesinin onayı ile işlem yapar, karar alır ve uygular. Secilen denetim kurulu fahri çalışır. Ücret almaz. İşletme giderinden paylarına düşeni tam öderler.

MADDE 26- Boğaziçi Malikaneleri ismi değiştirilemez.

MADDE 27- Kat malikleri, kiracılar değiştikçe yeni kiracı veya kendi bölümlerinde başka sıfatla

oturacakları öz ve soyadı, iş adresini, en çok on gün içinde Toplu Yapı Yönetim Kuruluna blok yapıdan seçilen yönetici aracılığı ile bildirmeye veya mevcutsa kira sözleşmesinin bir örneğini vermeye ve bağımsız bölümde oturanlara borç ve yükümlerini bildirmeye mecburdur.

MADDE 28- Boğaziçi Malikhaneleri, bir bütün olarak planlanmış ve yapılmış olacağından, kullanım ve hizmetlerle ve tesislerle ilgili olarak merkezileştirilmiş bulunmakla ve sitenin büyüklüğü, bağımsız bölüm adetlerinin çokluğu ve mevcut tesislerden tam anlamıyla yararlanabilmesi hizmetlerin modem bir biçimde ifa edilebilmesi, idarenin tam kadro ve teşkilatla profesyonel bir biçimde yapılması gerekmektedir.

MADDE 29- Boğaziçi Malikaneleri Toplu yapı yönetim kurulu bu toplu yapı yönetim planı, Kat Mülkiyeti Kanunu vesair ilgili mevzuatın gerektirdiği tüm yöneticilik görevlerini bizzat ifa edecektir. Boğaziçi malikaneleri toplu yapı merkez yönetim kurulu, Toplu yapı kat malikleri kuruna karşı sorumludurlar. İşletme projesini hazırlar ve buna göre siteyi yönetir. Boğaziçi Malikhaneleri Toplu yapı merkez yöneticiliği her türlü faaliyetinde siteyi  temsil ve ilzam eder.

MADDE 30- Blok Yöneticilerinden seçilen parsel yöneticileri, Boğaziçi Malikhaneleri Toplu yapı merkez yöneticilik hizmetlerini yapar. Kat Mülkiyeti Kanunu ile diğer kanunlarla sözleşme ve bu toplu yapı yönetim planındaki görevlerden başka özellikle aşağıdaki işleride görür.

  1. Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesini temine çalışır,
  2. Boğaziçi Malikhaneleri’ndeki bina, yeşil saha, çocuk parkı, otopark, tenis kortu, voleybol-basketbol, tüm merkezi tesis ve şeylerin gayrimenkulün ve sitenin gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tâbirleri alır.
  3. Bütün gayrimenkullerin sigorta ettirilmesi,
  4. Boğaziçi Malikhaneleri’nin yönetim ve bakım işleriyle, bilumum ortak giderler için lüzumlu paraların doğrudan veya yöneticiler vasıtasıyle avans olarak toplanması, gelirlerin tahsili, borçların ödenmesi, masrafların yapılması borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında dava ve icra takibi yapılması ve gerektiğinde kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi.
  5. Boğaziçi Malikhaneleri’nin tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü
  6. Blok yapıların genel kurallarının doğrudan veya yönetim kurulu aracılığı ile. toplantıya, çağrılmasının temini ve toplantı gündemlerinin hazırlanması.
  7. Kat Mülkiyeti Kanunun ve bu toplu yapı yönetiminin planına göre genel kurulların yapılması, Yönetim kurulunun seçimini müteakip onbeş gün için, Boğaziçi Malikhaneleri’nin iki yıllık yönetiminde tahmini olarak gelir ve gider tutarlarını, bütün giderlerin her kat malikine bu toplu yapı yönetim planı, Kat Malikleri Kurulu Kararlama göre düşecek miktar ile her kat malikinin ödemesi gereken avans tutarını gösterir işletme projelerinin yapılması kat maliklerine sunulması ve kat maliklerince yedi gün içinde itiraz edilmediği veya kat malikleri kurullarınca değiştirilmediği takdirde projedeki hususların yerine getirilmesi. Bu proje, kat maliklerine veya bağımsız bölümden fiilen yararlananlara imzalan karşılığında veya mektupla bildirilir. Bildirimden başlayarak yedi gün içinde projeye itiraz edilirse, gerekirse itiraz edilen blok genel kurulu yeniden yapılır. Kesinleşen işletme projesi, İcra İflas Kanunun 68. maddesinin 1. fikrasında belirtilen belgelerden sayılır. Her blok yapıya ilişkin kat malikleri kurulunun onayından sonra masraf ve avansların tahsilini bu plana göre Boğaziçi Malikaneleri Toplu yapı yönetimi yürütür.

MADDE 31- Boğaziçi Malikhaneleri sakin ve malikleri Kat Mülkiyeti kanunu ve bu toplu yapı yönetim planına uygun hareket ederler. Aksine halde gerek kat malikleri, gerekse yönetici  aykırılığın giderilmesi için yasal yollara münferiden tevessül edebilirler.

MADDE 32- Malikler ve sakinler bahçe ve ortak yerlere eklentiler yapamazlar, otopark edilecek yerlerin birisinin kendisine ait olduğunu iddia edemez, bu maksatla özel garaj, çatı, örtü ve teşkil edemezler.

MADDE  33- Bu toplu yapı yönetim planı 33 maddeden ibarettir.